Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. február. 6


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Sukoró-ügy: az ügyészség minden törvényes határidőt lekésett
 
Napi Aktuális 2012-07-18 05:45:09
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Még mindig nem emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) a Sukoró-büntetőügyben, melynek kilenc gyanúsítottja között van a Sukoróra tervezett King s City kaszinóberuházással összefüggésben hivatali visszaéléssel gyanúsított Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.
 

 

Kérdésünkre Fazekas Géza ügyészségi szóvivő tegnap azt mondta, egyelőre ez ügyben nincs mit közölnie, ha meglesz a vádemelés, azt közleményben hozzák nyilvánosságra. A késlekedés azért érthetetlen, mert a vádhatóság már minden törvényes határidőből kicsúszott. 

A dátumot ugyan nehéz meghatározni, ám az biztos, hogy a nyomozati határidő lejárta után a törvény szerint 30 nap van a vádemelésre, bár ez - legfeljebb 90 napig - meghosszabbítható, amit az ügyészség ki is használt. Az ügy egyik gyanúsítottja, a beruházáshoz kapcsolódó telekcserét intéző Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, Tátrai Miklós blogjában július 8-i határidővel számolt, korábban pedig lapunk is hasonló következtetésre jutva írt arról, hogy július elejére várható a vádemelés.

 

Egy korábbi hosszabbításnál Keresztes Imre, a KNyF vezetője a Népszabadságnak azt mondta, legkésőbb június 10-ig kerülhet sor a vádemelésre, vagyis az azóta megtett 30 napos újabb hosszabbítás is lejárt. Később az ügyészség azt közölte, hogy csak július közepén jár le a vádemelés határideje, a Magyar Nemzet ezt követően július 14-i határnapról írt és múlt hétre "várta" a vádemelést. Az egyébként valószínűsíthető, hogy nem mind a kilenc gyanúsítottal szemben emelnek vádat.

Nehezen magyarázható, hogy az ügyészség 100 nap alatt sem tudta elkészíteni a vádiratot az Orbán-kormány fő elszámoltatási célpontjának számító Sukoró-ügyben. Még akkor is furcsa ez, ha a csúszásnak semmiféle jogi szankciója nincs, vagyis a vád törvényességének nem feltétele, hogy a vádemelésre a törvényes határidőben kerüljön sor. A törvény szerint a bíróság a vádindítványt csak akkor utasíthatja el, ha a vád nem törvényes. Utóbbinak pedig egyetlen feltétele, hogy az ügyészség indítványában "meghatározott személy pontosan körülírt, büntető törvénybe ütköző cselekménye miatt a bírósági eljárás lefolytatását kezdeményezze."

forrás:Népszava

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-02-03 17:35:54 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ